Skip to content
Håkan Johansson, delägare och bagare på Skeppsbro bageri.
Håkan Johansson, delägare och bagare på Skeppsbro bageri.

Press release -

“Här serveras eko-kaffe utan PFAS och mikroplaster” – Skeppsbro bageri först i Sverige med helt renat vatten

Skeppsbro bageri är först i Sverige med att erbjuda café med ekologiskt kaffe garanterat rent från PFAS, bly och mikroplaster. Snart kommer även alla kakor, bakelser och bröd att bakas med lika rent vatten.

– Att gå på café är en upplevelse för alla sinnen. Allt smakar bättre med rena ingredienser, och känslan av att fikat är både ekologiskt och utan gifter från vattnet värdesätts högt av många idag, säger Håkan Johansson, delägare och bagare på Skeppsbro bageri.

Skeppsbro bageri är ett 100 procent ekologiskt bageri som gör allt från grunden. Förutom att driva bageriet är Håkan Johansson även Sveriges enda världsmästare i bakning, han vann Coupe du monde de boulangerie (Bakery Masters) 2014. Bageriet har nu installerat Bluewaters Café Station, ett av världens mest avancerade reningssystem för vatten.

– Fram tills nu har caféer bara kunnat påverka kaffet med valet av kaffebönor, vart de odlats och hur de rostats. Nu har baristorna ännu en metod att utveckla smaken i deras hantverk. Hela 98,9 procent av en kopp kaffe är faktiskt vatten.

Förutom att Café Station-systemet renar vattnet från PFAS, mikroplaster och andra föroreningar finns en funktion för att mineralisera vattnet. Det är i sig också en möjlighet att påverka smaken på kaffet, och för Skeppsbro bageri gäller det snart även kvaliteten på kakor, bakverk och bröd.

– Många bagerier och caféer har börjat anamma ekologiska råvaror. På samma sätt tror jag att det kommer bli en självklarhet att erbjuda ett utbud från garanterat rent vatten.

Café Station tar bort 99,7 procent av föroreningar som PFAS, bly och mikroplaster. PFAS är kemikalier som inte bryts ner i naturen och som kopplas till negativa hälsoeffekter såsom nedsatt immunförsvar, leverpåverkan, höjda kolesterolnivåer och ökad risk för cancer.

– Vi har arbetat miljömedvetet och med endast ekologiska råvaror sedan starten 2018. När möjligheten nu finns att erbjuda kunderna helt rent vatten i det vi serverar så är det en självklarhet för oss, säger Håkan Johansson, delägare och bagare på Skeppsbro Bageri.

För mer information, kontakta:
Maximillian Lundin, Product Marketing Manager, Bluewater
070 572 25 73, Maximillian.Lundin@bluewatergroup.com

Topics


Bluewater is a world leader innovating, manufacturing, and commercializing water purification technologies and solutions for residential, business and public dispensing applications. Bluewater harnesses patented reverse osmosis technology to remove 99.97% of pollutants from water, including lead, bacteria, pesticides, medical residues, chlorine, microplastics and lime-scale. www.bluewatergroup.com



Contacts

David Noble

David Noble

Press contact PR & Communications Director Public relations and corporate communications +44 7785 302 694

Related content

Bluewater lanserar världens mest avancerade vattenreningssystem för svenska hem

Bluewater lanserar världens mest avancerade vattenreningssystem för svenska hem

Rent dricksvatten utan PFAS, mikroplaster, bly och föroreningar, men med alla väsentliga mineraler direkt i kranen – Bluewater lanserar Kitchen Station, världens mest avancerade system för rening och mineralisering av kranvatten i hemmet.
– Vår nya produkt gör att man kan vara säker på att dricksvattnet är rent från föroreningar och innehåller alla mineraler som människan behöver. Det kommer oc

Bengt Rittri, grundade och vd för Bluewater.

Världsvattendagen 22 mars: Bluewater uppmanar till brådskande globala åtgärder mot PFAS i kranvatten

Nyligen upptäcktes närvaron av skadliga PFAS-föroreningar i kranvattnet till 70 miljoner amerikaner och i Europa växer oron för att dessa substanser som kallas ’evighetskemikalier’. Därför uppmanar Bluewaters grundare och vd Bengt Rittri idag på Världsvattendag 2024, att hälso- och vattenmyndigheter ska prioritera vatten fritt från PFAS och andra kemikalier.