Skip to content
Dr Ahmed Fawzy, Chief Scientist, Bluewater Group.
Dr Ahmed Fawzy, Chief Scientist, Bluewater Group.

News -

Svenskarna har undervärderat hotet från PFAS, och kommunerna prioriterar fortfarande inte rent vatten

Sveriges kommuner renar inte vattnet från PFAS. Det avslöjar SVT i flera olika nyhetsinslag. Bluewater har idag lösningar för privatpersoner som tar bort 99,97 procent av de hälsofarliga kemikalierna.

– När kommunerna inte tar ansvar blir det upp till medborgarna själva att se till de har friskt vatten, säger dr Ahmed Fawzy, Chief Scientist, Bluewater Group.

PFAS är inte ett svenskt problem utan en global fara som svenskarna nu fått upp ögonen för. PFAS är samlingsnamnet för kemikalier som människan har skapat och som inte bryts ner i naturen, så kallade evighetskemikalier. De började produceras under mitten av 1900-talet och är idag spridda över hela jordklotet, från Arktis i norr till Antarktis i söder, i öknar och oceanerna och framför allt i städer. Med alltför höga doser av PFAS riskerar människan sin hälsa – leverskador, infertilitet och hormonrubbningar är några av de idag kända riskerna. Nya riktvärden har tagits fram, men de är än så länge endast rekommendationer och tidigast 1 januari 2026 blir de till en lag.

– Eftersom det idag saknas sanktionsmedel mot att överskrida de rekommenderade riktvärdena skjuter de som är ansvariga för vattenreningen investeringarna framför sig. Det har resulterat i att kommunerna byggt upp en stor skuld, som enligt SVT motsvarar sex miljarder kronor, för att klara det kommande lagkravet, säger dr Ahmed Fawzy.

Media har avslöjat flera kommuner med för höga nivåer av PFAS. Svenska kommuner är sena med att utreda och inleda en förändringsprocess, och det kommer att bli utmanande att genomföra de förändringar som krävs för att uppnå de nya lagkraven i tid.

– När kommuner inte tar ansvar blir det ännu viktigare att själv säkerställa hälsan för sig själv och sin familj. Alla borde ha rent vatten, oavsett var i Sverige man bor, säger dr Ahmed Fawzy.

Det svenska samhället förlitar sig till stor del på centraliserade vattenreningsverk, som till största delen ägs av kommuner. Detta har visat sig sårbart, många drabbas nu när investeringar prioriteras ner.

– Att rena vattnet själv förtar såklart inte kommunens ansvar att säkerställa och kvalitetssäkra att grundvattnet är rent, men det garanterar att vattnet är fritt från skadliga kemikalier. Bluewaters reningsgrad är 99,97 procent vilket till och med är högre än vad kommunernas reningsverk klarar, säger dr Ahmed Fawzy, Chief Scientist, Bluewater Group.

För mer information, vänligen kontakta:
Karin Kruse, vd Bluewater Sverige, +46 70 323 17 43,
karin.kruse@bluewatergroup.com
Magnus Sjöbäck, presskontakt, +46 70 445 15 99,
magnus.sjoback@greatness.se

Om Bluewater Group
Bluewater Group utvecklar och säljer vattenreningsteknik för hem, arbete och fritid. Produkterna erbjuds globalt till både företag, regeringar, evenemang och privatpersoner. Bluewater har tilldelats Fast Company World Changing Ideas Awards, K&B Kitchen Innovation of the Year Award och erkänts för hållbarhetsinsatser av flera andra internationella publikationer. Företaget grundades 2013 och finns representerat globalt. Huvudkontoret är i Stockholm. www.bluewatergroup.com

Related links

Topics

Categories

Contacts

David Noble

David Noble

Press contact PR & Communications Director Public relations and corporate communications +44 7785 302 694

Related content