News -
Ingen överraskning att Sveriges vattenkvalitet minskar, säger Bluewater och varnar för att mikroplast i naturen utgör ett stort framtida hot
Stockholm den 9 december 2019 - Nyheten om att svenska kommuner kämpar med ett fördubblat antal kokningsrekommendationer under 2019 jämfört med året innan är ingen överraskning för det ledande svenska vattenreningsföretaget Bluewater. Företaget säger att nya kemikalier och mikroplaster som hamnar i människors dricksvatten utgör ett växande hot mot människors och planethälsa.
"Sjunkande kommunal vattenkvalitet är idag en allt viktigare fråga, både globalt och i Sverige," sade Bluewaters nordiska försäljningschef Gustaf Hagström (bild undan). Han sa att åldrande vatteninfrastruktur som läckor samt ett ständigt växande utbud av kemiska föroreningar som vattenverk inte är utformade för att ta bort kan står bakom problemet.
En undersökning utförd av Bluewater under 2018 konstaterade att Sveriges unga i en högre grad än deras föräldrar är oroliga för skadliga bakterier och cancerframkallande ämnen i kranvattnet. Nästan 60% av unga svenskar i åldrarna 18 - 29 oroar sig för att deras kranvatten är förorenad.
Undersökningen visade även att mer än fyra av tio (42%) svenska vuxna oroar sig för vad som finns i deras vatten. De flesta av de tillfrågade fruktade närvaron av bakterier (25%), bly (24%) eller farmaceutiska rester (20%), även om hela 14% sa att de var oroliga för mikroplaster som invaderar deras kranvatten.
Gustaf Hagström sa att Bluewater-undersökningen också undersökte svenskarnas inställning till att dricka flaskvatten. Man fann att 36% av svenskarna regelbundet dricker flaskvatten, varav 13% av befolkningen dricker mer än fem flaskor i veckan.
Han noterade att medan människor vänder sig till flaskvatten när de är oroliga för deras kranvatten, skapar det ökande beroendet en ond cirkel där användningen av engångsflaskor normaliseras och skapar en massiv avfallsström som ytterligare förorenar vattenförsörjningen. Andra undersökningar har avslöjat att flaskvatten i sig kan utgöra en risk för människors hälsa. Detta visar en studie av den amerikanska journalist lobbygruppen Orb Media som upptäckte mikroplaster i hela 90 procent av flaskvatten.
”Varumärken som säljer vatten i plastflaskor påstår ofta att Sverige har ett föredömligt återvinningssystem och således löser problemet. Men verkligheten är att Sverige och dess hav inte är immunt mot mikroplaster och andra föroreningar som anländer hit för att sedan infiltrera sjöar, floder och akvifärer” sa Gustaf Hagström.
För mer information, ring Gustaf Hagström, 073-845 27 09