Skip to content
Dr. Ahmed Fawzy, Chief Scientist på Bluewater Group.
Dr. Ahmed Fawzy, Chief Scientist på Bluewater Group.

News -

Gävle kommuns dricksvatten ligger långt över gränsvärdet för PFAS

Gävle kommuns dricksvatten innehåller cirka 8 nanogram per liter PFAS, alltså dubbelt så mycket som gränsvärdet på 4 ng/l som blir lag i januari 2026. Det framkommer i en enkät som Bluewater ställt till 30 av Sveriges 50 största kommuner om PFAS-halter i det kommunala dricksvattnet.

– Detta innebär att Gävle kommuns invånare dagligen exponeras för dricksvatten som Livsmedelsverket anser vara otjänligt. Den främsta källan till att vi får i oss PFAS är via vad vi dricker, vilket gör detta mycket angeläget, säger Dr. Ahmed Fawzy, Chief Scientist på Bluewater Group.

Bluewater kunde i mars avslöja (Aktuell hållbarhet, 11/4-2024) att Stockholm stads dricksvatten hade PFAS-halter som låg nära gränsvärdet på 4,0 ng/l. Efter analysen uppmärksammade Bluewater att 31 av 50 av Sveriges största kommuner inte informerar om PFAS-värden på sina hemsidor, varefter Stockholms stad publicerade sina resultat vilket också uppmärksammades i Aktuell Hållbarhet. Efter det skickade Bluewater ut en enkät till resterande 30 kommuner om deras PFAS-värden.

– Av de tillfrågade kommunerna har sju inte svarat alls. Gävle var en av de kommuner som svarade. Det är positivt att de är medveten om PFAS-halterna, då har de förutsättningarna att ge invånarna renare vatten i framtiden.

PFAS är ett samlingsbegrepp för kemikalier som inte bryts ner i naturen och som främst sprids via vatten. Forskning visar att exponering för PFAS kan resultera i negativ påverkan av människans immunförsvar och lever, förhöjda kolesterolnivåer och ökad risk för olika former av cancer. En tidigare undersökningfrån Bluewater visade att 9 av 10 svenskar litar på att vattnet i kranen är rent, samtidigt som SVTi januari 2024 att flera svenska vattenverk i dag levererar vatten med PFAS-halter över det svenska gränsvärdet till hundratusentals svenskar.

– Svenskarna är nog lite bortskämda i tron att vattnet vi dricker ifrån våra kranar är rent och hälsosamt. Dock visar analyser av vattenprov att vattnet många gånger ligger nära och ibland även över gränsvärden. I många länder tar varje medborgare eget ansvar för sitt vatten. Det är kanske hög tid att även svenskarna gör det, säger Dr. Ahmed Fawzy, Chief Scientist på Bluewater Group.

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Sjöbäck, presskontakt, +46 70 445 15 99,
magnus.sjoback@greatness.se

Contacts

David Noble

David Noble

Press contact PR & Communications Director Public relations and corporate communications +44 7785 302 694

Related content